пʼятниця, 3 лютого 2017 р.

Рекордсмени серед рослин та тварин

Яке дерево найбільше?
секвоядендрон гігантський

Найбільшим деревом вважають секвоядендрон гігантський, або мамонтове дерево (Sequoiadendron giganteum). Росте воно в Каліфорнії по західних схилах Сьерра-Невади на висоті 1500—2500 метрів, має прямий стрункий.Висота дерева може досягати 100 метрів, діаметр стовбура — 10 метрів.Найкрупніший екземпляр із всіх, що нині існують має висоту 83 метри і діаметр стовбура 24,11 метра.



Фахівці підрахували, що коріння і судини дерева не можуть підняти воду з грунту вище ніж на 130 метрів — це теоретична межа росту дерев у висоту.Найвище на сьогодні дерево має ріст 112,7 метра — це секвоя вічнозелена (Sequoia sempervirens), що росте в Каліфорнії . Вода з коріння цього гіганта добирається до його верхівки майже добу.


Ще недавно найстарішим деревом на Землі вважали сосну остисту (Pinus aristata), що росте в США на кордоні штатів Каліфорнія і Невада. Вік цього древнього дерева оцінюють приблизно в 4900 років.
Проте у 2003 році стало відомо, що на японському острові Якусима росте кедр, якому, по оцінках фахівців – 7200 років. Це дерево включене ЮНЕСКО в список пам’ятників природи світового значення.

Рубрика: Біологія

Звідки пішли назви порід собак?Всі ми знаємо, що собака одомашнений раніше, ніж будь-яка інша тварина, і людина встигла за цей час вивести більше 200 порід собак, щоб вони служили їй для різних цілей.
Чи знали ви про те, що стародавні римляни ділили собак всього на три групи: розумні, бойові, швидконогі? Сьогодні Міжнародний клуб собаківників розрізняє шість головних класів: спортивні собаки, що полюють по запаху в повітрі; мисливські собаки, що уловлюють запах на землі; тер’єри, які полюють, зариваючись в землю; робочі собаки; маленькі кімнатні собачки і неспортивні собаки, що мають багато застосувань.Читати далі

Рубрика: Біологія

Немає коментарів:

Дописати коментар